Kayseri'yi Tanıyın

Kayseri'nin Yeşilhisar ilçesinde bulunan, peri bacaları, kaya oyma kiliseleri, manastırları ve doğal güzellikleriyle dikkat çeken Soğanlı Vadisi, eski günlerini arıyor. Birinci derece hem doğal hem de arkeolojik sit alanı olan 25 kilometre uzunluğundaki Soğanlı Vadisi, Roma ve Bizans dönemine ait manastır ve kiliselerin de aralarında bulunduğu, peri bacaları, mağara, güvercinlik ve barınaktan oluşan ilginç kaya oluşumlarına ev sahipliği yapıyor.
İç Anadolu Bölgesi’nde, Kayseri ili, Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı ilçeleri arasında, ayrıca üç önemli turizm merkezinin ortasında yer almaktadır. Daha önce tabiatı koruma alanı iken, 2006 yılında milli parka dönüştürülmüştür.
Hürmetçi Sazlığı, Kayseri’nin 13 kilometre güneybatısında Hacılar ve İncesu ilçelerinin sınırları içerisinde yer alır. Kuzeyinde Adana-Kayseri şehirlerarası yolu, güneyinde ise Erciyes dağ eteği yolu ile sınırlıdır. Alan Karsaz Ovası’nın bir parçasıdır. Önemli su kaynaklarını sazlığın güneyinde yer alan Vanvanlı Çayı ve Dokuzpınar oluşturur. Vanvanlı Çayı, Dokuzpınarla ve Sultansazlığı’ndan gelen drenaj kanalıyla Hürmetçi Sazlığı’nın kuzeybatısında birleşerek Karasu Çayı’nı oluşturur. Karasu Çayı sazlığın kuzeydoğusundan Hürmetçi Sazlığı’nı terk ederek Kızılırmak’a drene olur. En derin yeri 1 metre olan sazlığın derinliği ve yayılımı mevsimsel olarak değişir. Sazlığın hemen yanında bir organize sanayi bulunur.
Erciyes Dağı; bulutları delen zirvesi, tepesinden eksik olmayan karı ve insana ilahi duygular sunan azameti ile Kayseri’nin sembolüdür. İç Anadolu Bölgesi’nin birinci, Türkiye’nin 5. büyük dağı unvanına sahip olan Erciyes Dağı, hem kış turizmi, hem dağ tırmanışı, hem de yayla turizmi bakımından yılın her döneminde önemini korumakta ve ziyaretçi akınına uğramaktadır. Kayseri denince ilk akla gelen doğa harikası, her mevsim bembeyaz zirvesiyle bulutlara uzanan Erciyes Dağı’dır. 30 milyon yıl önceki patlamaları sayesinde Kapadokya’nın oluşmasını sağlayan Erciyes (3917m) sönmüş bir volkan. Erimeyen kar nedeniyle olsa gerek, Hititler ona Beyaz Dağ anlamına gelen bir isim takmışlar. Harkasos toz karı, zorlu tırmanış rotaları, zengin florası, faunası ve yayları ile kayak meraklıların, sporcuların, doğa aşıklarının ve macera tutkunlarının her mevsim akınına uğrayan Erciyes  Dağı sunduğu konforlu konaklama imkanları sayesinde de güzel bir Erciyes tatili vaat ediyor. Türkiye’de dağcılık ve buzul tırmanışları için profesyonel sporcular tarafından en çok tercih edilen dağlardan Erciyes, yüksek kar kalitesine sahip dünyada sayılı yerlerden biri olma özelliği ile de kayak merkezi olarak ön plana çıkıyor. Kayseri’nin simgesi olan Erciyes, Türkiye’nin son yıllarda önem kazanan kış sporları merkezinden birisidir. Erciyes Dağı’nda kış sporları yanında dağcılık ve yürüyüş turizmi imkanları bulunmaktadır. Ayrıca yaz aktivitesini artıran trekking turları düzenlenmektedir. Kayseri Niğde arasında olan göller bölgesinden Kapuzbaşı Şelalelerine kadar trekking parkuru yürüyüş severlerinin en güzel rotalarından birisidir.
Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibarı ile Uganda’da bulunan Victoria çağlayanı (100mt.) hariç, ABD’de bulunan Niagara’dan 55m., Finlandiya’da bulunan İmarat’dan 25m., Erzurum’daki Tortum’dan 50 m., Antalya’daki Düdenden 25 m. Ve Manavgat’tan 5 m. Daha büyük olan Kapuz Başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 m.dir. Aladağ’ın zirvesinde bulunan kar ve buzullardan beslenmekte ve, ziyaretçilerini yazın sıcaklığında buz gibi çağlayan sularının serinliği ile karşılamaktadır. Zamantı ırmağının iki yanında ve ırmağın üzerini kapatan tabii bir köprünün baş kısmında yer alan 20 mt. yükseklikte Yeşilköy şelalesi vardır. Yine Kapuz Başı Köyü yakınında tepenin doğu ve güneyindeki derin vadi yamaçlarından irili ufaklı büyük bir gürültü ile akan ve görenleri hayrete düşüren vadinin yamacından, Voklüz ayna şeklinde çıkan sular büyük şelale halinde Suarısı deresine dökülerek oradan da Zamantı ırmağına karışmaktadır.
Yalnızca pastırması ve mantısıyla tanıdığımız Kayseri mutfağı daha çok et ve hamur kullanılarak yapılan yemeklerden oluşuyorsa da, kendine özgü lezzetleri olan bamya çorbasından, ayvalı tahinli yaprak sarmasına kadar enfes tatlar barındırıyor. Geleneksel Türk mutfağını oluşturan önemli mutfaklardan biri olan yöresel Kayseri yemekleri, aynı zamanda da Orta Anadolu’nun en önemli yiyecek kültürüne sahip.